Interne geneeskunde
Interne geneeskunde is een discipline binnen de diergeneeskunde die uit een heel aantal subdisciplines bestaat. Het is namelijk een verzamelnaam voor de diagnostiek en behandeling van alle aandoeningen van inwendige organen, en staat ook wel beter gekend als de geneeskunde van de inwendige ziektes. Ze heeft betrekking op volgende orgaansystemen:
- Respiratoir stelsels (neus, keel, luchtpijp, longen);
- Maagdarmstelsel (mond, slokdarm, maag, darmen, pancreas);
- Urinair stelsels (nieren, ureters, blaas, urethra);
- Vasculair stelsel (bloedvaten, bloeddruk);
- Hepatologie (lever, galblaas, pancreas);
- Hematologie (rode- en witte bloedcellen, bloedplaatjes en stollingsfactoren);
- Hormonaal stelsel (endocrinologie: hypofyse, bijnieren, schildklier, bijschildklier, pancreas);
- Voortplantingsstelsel (ovaria, baarmoeder, melkklieren, testikels, prostaat);
- Cardiaal stelsel (cardiologie; aparte specialisatie);
- Neurogeenstelsel (neurologie; aparte specialisatie).
Toch vertrekt de interne geneeskunde nooit vanuit één orgaansysteem. Een internistische patiënt wordt steeds vanuit de specifieke situatie van de individuele patiënt bekeken. Veel van deze orgaansystemen overlappen namelijk, of oefenen een invloed op elkaar uit. Dit maakt dat interne geneeskunde vaak een puzzelwerk is, wat zeker bij chronische ziektes een echte uitdaging kan zijn.
Het opwerken van een patiënt start steeds met een zeer uitgebreide anamnese (verhaal). We willen zoveel mogelijk informatie verzamelen over de klachten die de patiënt heeft. Maar ook willen we weten wat wel nog goed gaat en of er een medische voorgeschiedenis is. Bovendien gaan we vaak terugkijken naar reeds toegediende medicatie of uitgevoerde onderzoeken. Alles zal in detail overlopen worden en indien van toepassing is een verslag van de doorsturende dierenarts essentieel.
Na deze anamnese starten we met een grondig algemeen onderzoek. Om een correcte diagnose te kunnen stellen zullen er vaak verdere onderzoeken nodig zijn. Mogelijk verdere onderzoeken zijn: bloedonderzoek, urineonderzoek, beeldvorming (radiografie, echografie, CT-scan, endoscopie) en cel/weefselonderzoek (bioptname). Deze onderzoeken gebeuren steeds stapsgewijs en na overleg met de eigenaar.
Binnen dierenkliniek Orion beschikken we over alle middelen om deze onderzoeken uit te voeren, alsook over de kennis om de resultaten te interpreteren en een geschikt behandelingsplan op te stellen.